Αναμφισβήτητα το #metoo στην Ελλάδα ήρθε για να μείνει και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την αλλαγή που έρχεται. Αλλαγή που βέβαια έπρεπε να γίνει χρόνια πριν ή ακόμα και δεκαετίες. Όμως για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να αλλάξει και η κοινωνία και αν μη τι άλλο, η ελληνική κοινωνία αλλάζει με ρυθμούς «χελώνας».
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του βιασμού από την ελληνική κοινωνία που επηρεάστηκε από την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, αλλά κυρίως το πώς αντιμετωπίζεται εν όλω η σεξουαλική παρενόχληση σε όλες τις εκφάνσεις. Παράλληλα, ξεκίνησε ένα κύμα αφύπνισης ατόμων και των δύο φύλων ως προς τι είναι σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, σε τι βαθμό συχνότητας συμβαίνει, ποιοι και πόσοι είναι στα αλήθεια οι θύτες αυτού του φαινομένου. Έγινε φανερό πως ο βιαστής και αυτός που παρενοχλεί μια οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να είναι δυστυχώς ο άνδρας της διπλανής πόρτας, δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία, χρώμα, καταγωγή ή θρησκευτική πεποίθηση. Είναι προπονητής, δάσκαλος σε σχολείο, καθηγητής σε πανεπιστήμιο, φοιτητής, πατέρας, σύζυγος, αστυνομικός, ηλικιωμένος, μεσήλικας, νέος, Έλληνας ή αλλοδαπός. Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο άντρας!
Δυστυχώς μέχρι και πολύ πρόσφατα η συζήτηση για το τι είναι επιτρεπτό ή όχι να κάνει ένας άνδρας σε μια γυναίκα είχε παραμείνει στάσιμη χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Αγγίγματα, ξαφνικά φιλιά μεταξύ δύο ατόμων που φλερτάρουν ή τι πραγματικά είναι ή θα έπρεπε να είναι συναίνεση στο σεξ αποτελούν ακόμα ταμπού. Χάριν όμως στο κίνημα αυτό, οι γυναίκες συνειδητοποιούν, αμύνονται σε ό,τι τους ενοχλεί, απαιτούν αυτό που αξίζουν, μα πάνω απ’ όλα γίνονται ένα για να προστατέψουν η μία την άλλη.
Ένα τέτοιο παράδειγμα μάς έδωσε πριν λίγες εβδομάδες η Μαίρη Συνατσάκη με σχετικό δημοσίευμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, η γνωστή τηλεπερσόνα βρέθηκε μάρτυρας μιας ακόμα παραβατικής συμπεριφοράς. Το περιστατικό έχει να κάνει με έναν ηλικιωμένο ο οποίος έβγαζε βίντεο μια κοπέλα ερήμην της. Μάλιστα, η κάμερα ήταν επικεντρωμένη στα οπίσθια της κοπέλας όσο εκείνη περπατούσε χωρίς να μπορεί φυσικά να δει τι εκείνος έκανε. Η Μαίρη Συνατσάκη που είδε το συμβάν αντέδρασε απευθείας ζητώντας του να δει τι «απαθανάτιζε» και να σταματήσει να βιντεοσκοπεί άτομα που δε γνώριζαν τι έκανε εις βάρος τους. Προφανώς εκείνος αντέδρασε και δεν έδειξε τι πραγματικά έβγαζε βίντεο αποκαλώντας την κιόλας τρελή! Επίσης, η ίδια ανέφερε ότι πιθανότατα η ψύχραιμη αντίδρασή της οφείλεται στο κίνημα του #metoo και παρότρυνε και άλλους να μιλούν και να αντιδρούν σε τέτοια περιστατικά.
Δυστυχώς, η ηρωική της πράξη δεν εκτιμήθηκε από όλους. Την επόμενη μέρα ο Κώστας Τσουρός, στην εκπομπή που συμμετέχει, σχολίασε το περιστατικό και βασικά την αντίδραση της Μαίρης Συνατσάκη λέγοντας πως εκείνη δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει από τον άνδρα το κινητό του μιας και δεν είναι η «αστυνομία των κινητών τηλεφώνων». Βλέπουμε λοιπόν, ότι κάθε φορά που πάει να γίνει ένα καλό για να αλλάξει ένα χιλιοστό προς το καλύτερο αυτή η κοινωνία στην οποία ζούμε, κάποιος θα το κρίνει, θα το υποτιμήσει και ίσως το εμποδίσει κιόλας. Όμως, αυτό γίνεται τόσο καιρό πια και αποτελεί την αιτία που πολλά άτομα τα οποία έχουν υπάρξει θύματα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κάθε είδους παρενόχλησης δεν κατάφεραν να μιλήσουν και να καταγγείλουν αυτό που τους συνέβη. Η λύση σε αυτό το θέμα είναι να μιλάμε, να συζητάμε, να απαιτούμε δικαιοσύνη και να αντιδράμε σε ό,τι δε μας αρέσει ή μας ενοχλεί. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλές «Μαίρες» εκεί έξω. Οφείλουμε να γίνουμε όλες μια Μαίρη για εμάς αλλά και για τους άλλους.
πηγή εξωφύλλου: https://www.publichealthpost.org/research/me-too/