Οι γυναίκες μεγαλώνουν σ’ ένα κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει κάθε αντίληψη που επικρατεί περί του τι πρέπει να είναι μια θηλυκότητα. Το πλαίσιο αυτό κρατάει μέσα του αναχρονιστικά πιστεύω αιώνων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το «καλούπι» των γυναικείων επαγγελμάτων. Ως γυναικεία επαγγέλματα περιγράφονται εκείνα τα οποία προασπίζουν την τρυφερότητα, την τακτικότητα, την ταπεινότητα και τη σεμνότητα των γυναικών. Επαγγέλματα που δίνουν την ευκαιρία στη γυναίκα να συνεχίσει να είναι μητέρα, σύντροφος, κόρη κι αδερφή κι έξω από το σπίτι. Φυσικά, όλες οι δουλειές είναι αξιοθαύμαστες κι ο κάθε άνθρωπος -έτσι και μια γυναίκα- έχει το δικαίωμα να επιλέξει ό,τι τον εκφράζει. 

Το πρόβλημα προκύπτει όταν η κάθε γυναίκα αναγκάζεται έμμεσα από την κοινωνία να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που δεν την εκφράζει. Η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις τhς εκάστοτε κοινότητας και η έλλειψη ενημέρωσης είναι μόνο λίγα από τα αποτελέσματα της πατριαρχίας όσον αφορά την καριέρα.

Ο όρος STEM αναφέρεται στις επιστήμες που υπάγονται στους κλάδους science, technology, engineering and math. Οι γυναίκες με μελέτες του 2020 αποτελούν μόνο το 29% των εργαζομένων στη STEM, ενώ το 19.2% στελεχώνει διοικητικές και το 3% διευθυντικές θέσεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση των σπουδαστών τhς STEM και ταυτόχρονα οι θέσεις εργασίας της προσφέρουν πολύ καλούς μισθούς, τα νέα κορίτσια δεν ενημερώνονται για αυτά τα στοιχεία από κανέναν φορέα. 

Κανένας δεν αναφέρει για παράδειγμα, πως μόνο λίγο περισσότερο από το 20% των σπουδαστών σε σχολές μηχανικών είναι γυναίκες, πως εν τέλει μόνο το 11% θα εργαστεί σε τομέα σχετικό με τη μηχανική. Όμως, με χαρά δίνουν στα μικρά αγόρια κατσαβίδια, εργαστήρια επιστημόνων και παιχνίδια προς συναρμολόγηση, την ίδια στιγμή που τα κοριτσάκια παίρνουν για δώρα κουζίνες, μωρά, κούκλες και καρότσια. 

Φταίει η φύση των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με τέτοιες δουλειές, αλλά κατά τ’ άλλα κανείς δεν φροντίζει για την ενημέρωσή τους. Κανείς δεν τους είπε πως για κάθε ένα δολάριο που κερδίζει ένας άντρας, η γυναίκα θα ανταμείβεται με 0,77 δολάρια, ούτε πως το ποσό αυτό αυξάνεται στα 0.92 δολάριες για τις τολμηρές που κατέχουν θέση στη STEM. Οι γυναίκες, λοιπόν, που αποφασίζουν να εργαστούν σκληρά και να ακολουθήσουν μια καριέρα που υπάγεται στους κλάδους που αναφέραμε, βγάζουν 33% περισσότερα χρήματα ετησίως από τις γυναίκες σχεδόν σε κάθε άλλο κλάδο.

Πόσες από εμάς έλαβαν έστω και για μια φορά την προτροπή να γίνουν μαθηματικοί, φυσικοί, μηχανολόγοι, χημικοί; Πόσες από εμάς έλαβαν στήριξη σε αυτή τους την απόφαση και όχι υποτιμητικά σχόλια και βλέμματα; 

«Μία από τις κύριες ανησυχίες μου μετά την αποφοίτησή μου δεν είναι απαραίτητα να εξασφαλίσω μια θέση εργασίας, αλλά να γίνω αποδεκτή στο χώρο εργασίας», είπε η Marlee Kopetsky, φοιτήτρια βιοϊατρικής μηχανικής με ειδίκευση στην ψυχολογία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens. Με ποιο κόστος, λοιπόν, οι πτυχιούχες φοιτήτριες τής STEM βρίσκουν εργασία; Σε κλάδους φανερά ανδροκρατούμενους, που αναδύουν τη μυρωδιά της πατριαρχικής σαπίλας, δεν μπορείς σα γυναίκα παρά να φοβάσαι για την αντιμετώπιση που θα έχεις. Η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της δουλειάς δε βοηθούν την ανθρώπινη ψυχολογία και προκαλούν έντονο στρες και αισθήματα θλίψης και ματαιότητας.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν εργασιακά περιβάλλοντα που θα δώσουν, όμως, στη γυναίκα την ευκαιρία να εξελιχθεί, να κάνει φιλίες και να παράγει έργο.

Εντέλει, όμως, είναι σε κάθε περίπτωση ανάγκη η κοινωνία να αναγνωρίσει τα λάθη της και να κατανοήσει πως οφείλει να ενημερώνει και να στηρίζει τις νέες γυναίκες. Το Υπουργείο Παιδείας χρωστάει σε κάθε έφηβο έναν καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό, χρωστάει σεμινάρια, επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, ειδική ενημέρωση των εκπαιδευτικών πάνω στο ζήτημα και πολλά άλλα. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς -κι όχι μόνο-, οφείλουν να αντιμετωπίζουν κάθε παιδί ως ισάξιο με το διπλανό του ανεξαρτήτως φύλου. Να παρακολουθούν τις κλίσεις κάθε παιδιού και να φροντίζουν να ενημερωθούν γι αυτές και να μιλήσουν σ’ εκείνο. Να σεβαστούν τα ενδιαφέροντά του και να το προτρέψουν να τα καλλιεργήσει.

Εντέλει, πάνω απ’ όλα, η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει την αρνητική επίδραση της πατριαρχίας στην ψυχή των νεαρών παιδιών. Είναι γνωστό πως είναι σχεδόν αδύνατο να ευτυχήσει κανείς όταν περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του απασχολημένος με κάτι που τον αφήνει αδιάφορο. Τα σεξιστικά σχόλια, οι ελαφρόμυαλες προτροπές και η έμμεση χειραγώγηση των γυναικών απλώς θα καθυστερήσουν το αναπόφευκτο. Οι γυναίκες στη STEM σχεδόν κάθε χρόνο αυξάνονται, οι ενημερώσεις όλο και πολλαπλασιάζονται, τα καρότσια κι οι κούκλες δεν αγοράζονται πλέον από πολλούς γονείς και τα κινήματα Women In STEM παγκοσμίως ήρθαν για να μείνουν.

Πηγή

Women in STEM from Greece

πηγή εικόνας: Women In STEM – Youth Are Awesome