Περιγραφή και πηγή εξωφύλλου: Μία γυναίκα σε μια πορεία για τις αμβλώσεις κρατάει ένα πανό που γράφει στα αγγλικά: «Δεν θα πάμε πίσω» και έχει κολλημένη μία κρεμάστρα – σύμβολο των αυτοσχέδιων αμβλώσεων που έκαναν παλιότερα οι γυναίκες με κρεμάστρες. https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2022/05/03/abortion-rights-protesters-roe-v-wade-supreme-court-leak/9636795002/?fbclid=IwAR1KQQcfHzd2RveLikJXylQTMwrlRmGa2WLBLhktrEszchEgIheBZ08fuYk , JUNFU HAN, DETROIT FREE PRESS

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την απόφαση “Roe v. Wade”, η οποία από το 1973 αναγνώριζε οριζόντια και συνταγματικά το δικαίωμα ενός ατόμου να επιλέξει εάν επιθυμεί να προβεί σε άμβλωση μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης. Πλέον, το ζήτημα αυτό εναπόκειται στην δικαιοδοσία της κάθε Πολιτείας να αποφασίσει το πλαίσιο των προϋποθέσεων-περιορισμών ή των καθολικών απαγορεύσεων που μπορεί να θέσει, ενώ ήδη σε 12 Πολιτείες η άμβλωση είναι βάσει νόμων παράνομη. Η ανατροπή μιας τέτοιας απόφασης συνεπάγεται μία σειρά από αρνητικές συνέπειες πρωτίστως για τα άτομα που κυοφορούν, την ιατρική κοινότητα, αλλά και για κοινωνία σε γενικότερο πλαίσιο.

Κατ’ αρχάς, η καθολική απαγόρευση ή οι περιορισμοί στην τεχνητή διακοπή της κύησης διακυβεύει άμεσα την υγεία των κυοφόρων, καθώς στρέφονται σε μη ασφαλείς τρόπους άμβλωσης που πραγματοποιούνται είτε από μη εξειδικευμένο προσωπικό, είτε σε μη ιατρικά περιβάλλοντα χωρίς εξοπλισμό και φάρμακα, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να πεθαίνουν, να τραυματίζονται ή να αποκτούν κάποιου είδους αναπηρία. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και στις γεννήσεις παιδιών με προβλήματα υγείας, αφού εγκυμοσύνες που κρίνονται επικίνδυνες, είτε για το κυοφόρο, είτε για το έμβρυο, υποχρεούνται από τον νόμο να ολοκληρωθούν. Παρότι συχνά η διαδικασία της άμβλωσης θεωρείται επικίνδυνη, στην πραγματικότητα, ο τοκετός και η εγκυμοσύνη μπορούν να παρουσιάσουν περισσότερες επιπλοκές και δυνητικά προβλήματα υγείας. Πέρα από την ξεκάθαρη απειλή για την σωματική υγεία, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην ψυχική υγεία ενός ατόμου είναι τεράστιες. Οι λόγοι που κάποιο άτομο επιλέγει να προβεί στην τεχνητή διακοπή της κύησης είναι πολύ προσωπικοί και ποικίλουν από την απλή μη επιθυμία ή την μη οικονομική δυνατότητα απόκτησης παιδιών, έως και την ιδιαίτερη περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης ή βιασμού που μπορεί να καταλήξει σε εγκυμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, η άρνηση της τεχνητής διακοπής κύησης και ο εξαναγκασμός στην ολοκλήρωση μιας κύησης είναι πολύ πιθανό να επιφέρει πολύ μεγάλη ψυχολογική και συναισθηματική πίεση, με σημαντικό κόστος για την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου.

 Αντίστοιχα σημαντικές συνέπειες έχει μια τέτοια απόφαση για την ιατρική κοινότητα. Οι νόμοι και η πολιτεία διαμεσολαβούν τη σχέση ασθενών-ιατρών και παρεμβαίνουν σε θέματα που δεν άπτονται των γνώσεων τους. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας, δυσπιστίας και φόβου, τόσο από την πλευρά των κυοφόρων που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν επαγγελματίες υγείας, όσο και από την πλευρά των γιατρών, που μπορεί να αρνούνται να δεχτούν περιπτώσεις αμβλώσεων από φόβο μην βρεθούν απέναντι στον νόμο, και κυρίως στις Πολιτείες όπου η άμβλωση επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και υπάρχουν αρκετές ασάφειες και κενά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση μιας 10χρονης κοπέλας από την πολιτεία του Οχάιο, η οποία παραπέμφθηκε σε μια γιατρό για τεχνητή διακοπή της κύησης έπειτα από βιασμό. Η περίπτωση αυτή έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση, καθώς η κοπέλα είχε ξεπεράσει το όριο των 6 εβδομάδων που θέτει ως όριο η πολιτεία του Οχάιο κατά τρεις μέρες, και έτσι, η γιατρός της είναι αντιμέτωπη με ποινικές κυρώσεις. Επίσης, όσο η ιατρική κοινότητα εκφοβίζεται να περιορίζει τον αριθμό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται, είναι πολύ πιθανό η επόμενη γενιά επαγγελματιών υγείας να μην λάβουν επαρκή εκπαίδευση σχετικά με την τεχνητή διακοπή της κύησης και, τα επόμενα χρόνια, να εκλείψουν άτομα ικανώς καταρτισμένα να γνωρίζουν την διαδικασία των αμβλώσεων.

Στο επίπεδο της κοινωνίας, εγείρονται πολλά ερωτήματα αναφορικά με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των ατόμων, το οποίο με την απόφαση αυτή φανερά καταστρατηγείται. Η άρνηση του να διαχειριστεί ένα άτομο το σώμα του και την ζωή του όπως αυτό επιθυμεί αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που δεν συνάδει με τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αρχές μιας σύγχρονης κοινωνίας. Επίσης, η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των γεννήσεων, και μιας και πρόκειται για εγκυμοσύνες που δεν υπήρχε επιθυμία να ολοκληρωθούν, η αύξηση αυτή αφορά σε παιδιά που πολύ πιθανό να μεγαλώσουν σε περιβάλλοντα μη ιδανικά ή μέσα στο σύστημα των ανάδοχων οικογενειών και των ιδρυμάτων, τα οποία είναι, κατά βάση, υπέρ το δέον κορεσμένα και δυσλειτουργικά. Ταυτόχρονα, η αναίρεση της απόφασης που προστατεύει τις αμβλώσεις προκαλεί ανησυχία για το μέλλον και για το πώς μπορεί κάτι παρόμοιο να συμβεί σε άλλα παρόμοιου είδους ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αντισύλληψη, η οποία είναι ένα αντίστοιχα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Συνοψίζοντας, η ανατροπή της απόφασης “Roe v. Wade”, η οποία αναγνωρίζει συνταγματικά το δικαίωμα στην τεχνητή διακοπή της κύησης, έχει ήδη εμφανίσει μία πληθώρα από αρνητικές συνέπειες και, όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση όλο περισσότερο θα δυσκολεύει. Και, παρότι ό, τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά, αξίζει να σημειωθεί ότι 4 τέσσερις χώρες στην Ευρώπη (Ανδόρρα, Μάλτα, Μονακό, Πολωνία) έχουν υψηλά περιοριστικούς νόμους αναφορικά με την άμβλωση, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, ενώ και στην χώρα μας αρκετές φορές έχουν ακουστεί από διάφορα πολιτικά πρόσωπα αρνητικές απόψεις για το ζήτημα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να επιφέρουν οι νόμοι που περιορίζουν ή και απαγορεύουν την τεχνητή διακοπή κύησης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας και να προωθούμε τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση αναφορικά με τις αμβλώσεις.

Βιβλιογραφικές Πηγές 

Harris, L. H. (2022). Navigating loss of abortion services—a large academic medical center prepares for the overturn of Roe v. Wade. New England Journal of Medicine, 386(22), 2061-2064.

Isenalumhe, L. L. (2022). The Reversal of Roe v. Wade: More Questions Than Answers. The Hematologist, 19(6).

Traub, A. M., Mermin-Bunnell, K., Pareek, P., Williams, S., Connell, N. B., Kawwass, J. F., & Cwiak, C. (2022). The implications of overturning Roe v. Wade on medical education and future physicians. The Lancet Regional Health–Americas, 14.

Ηλεκτρονικές πηγές 

https://reproductiverights.org/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/abortion