ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ
ΤΗ ΦΥΛ.ΙΣ.
Η ΦΥΛ.ΙΣ. είναι μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ένωση, χωρίς κομματικό ή οικονομικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από μία ομάδα φοιτητριών που μοιράζονται κοινές ευαισθησίες και προβληματισμούς για το έμφυλο ζήτημα, με κοινό όραμα την προαγωγή της έμφυλης ισότητας.
Από τον Ιούλιο του 2022, η Ένωση έλαβε τη νομική μορφή του σωματείου μη κερδοσκοπικού σκοπού, ώστε να μπορεί να δουλέψει με μεγαλύτερη ευκολία για τους στόχους της.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
– εξάλειψη των πάσης φύσεως διακρίσεων και καταπολέμηση του σεξισμού εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας
– προώθηση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
– προώθηση του πεδίου των σπουδών φύλου
-ενίσχυση των μηχανισμών υποστήριξης της φοιτητικής κοινότητας ενάντια σε παρενοχλητικές και διακριτικές συμπεριφορές

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ
Φιλοδοξούμε η Ένωση να αποτελέσει έναν φορέα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Για τον λόγο αυτόν, αναπτύσσουμε κοινωνική και ερευνητική δράση, μέσω ανοιχτών συναντήσεων-συζητήσεων, σεμιναρίων και workshops, διεξαγωγής ακαδημαϊκών ερευνών, συμμετοχής σε ακτιβιστικές δράσεις στο δρόμο και εκτός, με προσανατολισμό εν γένει τα ζητήματα φύλου και ισότητας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Η ΦΥΛ.ΙΣ. γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και γρήγορα συγκέντρωσε μία ομάδα μελών που μοιράζονται κοινές ευαισθησίες και προβληματισμούς για το έμφυλο ζήτημα. Ξεκίνησε από τότε μεταξύ μας ένας ανοιχτός διάλογος για ζητήματα που άπτονται των φεμινιστικών διεκδικήσεων, διάλογος τον οποίο θέλουμε να διευρύνουμε.
Ως σωματείο πια, επιθυμούμε να βοηθήσουμε πιο ενεργά στην προώθηση των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙΑ+ αιτημάτων, εντός και εκτός της ακαδημαΪκής κοινότητας.
What we Do
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ
Μέσα από κάθε επιμέρους δράση μας, επιδιώκουμε την ανάδυση της φεμινιστικής μας ταυτότητας, προωθώντας τη διαθεματικότητα με στόχο ένα συμπεριληπτικό φεμινιστικό κίνημα.
Κεντρική μας στόχευση είναι η συνάρθρωση του φεμινισμού ως διανοητικού πεδίου έκφρασης ιδεών και παραγωγής επιστημονικής γνώσης, με τον φεμινισμό ως πολιτικό κίνημα και ως εκδήλωση ακτιβιστικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, και για την επίτευξη των στόχων της, η ΦΥΛ.ΙΣ. αναπτύσσει δράση ενημερωτική, ερευνητική αλλά και κοινωνική και ακτιβιστική.
Ειδικότερα, μέσα για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης είναι μεταξύ άλλων η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, όπως καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, η διεξαγωγή μελετών και ερευνών επί αντικειμένων που άπτονται των στόχων της, η συνεργασία με άλλους φορείς ή συλλογικότητες εντός και εκτός Πανεπιστημίου και η έμπρακτη στήριξη μελών της φοιτητικής κοινότητας και άλλων ατομικοτήτων που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή διάκρισης, παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Οι ανοιχτές συζητήσεις μας
Έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε περί τις 10 ανοιχτές συζητήσεις με συμμετέχοντα άτομα από όλη την Ελλάδα, και με θεματικές όπως «Γυναικοκτονίες», «Το ελληνικό #metoo», «Φύλο και Θρησκεία», «Προσφύγισσες: η αφανής πλευρά του πολέμου».
Επιπλέον, διοργανώσαμε ημερίδα με τίτλο «Φύλο και Τέχνη», ενώ παράλληλα αναπτύξαμε συνεργασία με διάφορα σωματεία και φορείς όπως το Πολύχρωμο Σχολείο, το Σωματείο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων αλλά και με Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.
ΤΑ SOCIAL MEDIA ΜΑΣ
Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας των σοσιαλ της Ένωσης, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το διαθεματικό φεμινισμό από διάφορα μονοπάτια, ίσως λιγότερο συνηθισμένα. Μέσα από διάφορες σειρές κειμένων, όπως τα “εξεγερμένα υποκείμενα”, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το βίωμα ατόμων λιγότερο ορατών, αλλά ιδιαίτερα σημαντικών στη διαμόρφωση του φεμινιστικού κινήματος, όπως το ξέρουμε σήμερα.
Πέρα από την κάλυψη γεγονότων την επικαιρότητας- γυναικοκτονιών, πολιτικών και νομικών εξελίξεων υπέρ ή κατά των δικαιωμάτων-, και τα καθιερωμένα πλέον, εβδομαδιαία ενημερωτικά μας ποστ, σε συνεργασία με την ομάδα omgyno, δημιουργησαμε μια σειρά από ενημερωτικά ποστ με θεματικές όπως τα άτομα που χρειάζεται να επισκέπτονται γυναικολόγο, εκτός των θηλυκοτήτων.
Φυσικά, όπως και πέρσι, τα σόσιαλ της Ένωσης ήταν ανοιχτά σε όσα άτομα επιθυμούσαν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μοιραστηκαμε καταγγελίες μελών μας, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα μας για να προστατεύσουμε τα μέλη της κοινότητας.
Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στα δύο χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε υποστηρίξει περισσότερες από 20 ξεχωριστά ατομικά και ομαδικά ερευνητικά εκπονήματα μελών μας με τίτλους όπως «Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας: Το ζήτημα από την σκοπιά του Εργατικού Δικαίου», «Ιατρικοποίηση και τοκετός: Η εμπειρία των μαιών για τον σύγχρονο έλεγχο των γυναικείων σωμάτων», «Όψεις της γυναικείας βίας στην σύγχρονη γυναικεία ποίηση: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και Κατερίνα Γώγου», κ.ά. . Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας διαδικτυακή ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά αποτελέσματα μελών μας.
Αν θέλεις να μας ακολουθήσεις,
θα μας βρεις εδώ: