Events

Ανοιχτές συζητήσεις, ημερίδες & εκδηλώσεις!

Εδώ μπορείς να ενημερωθείς για τις προσεχείς εκδηλώσεις μας, να τις προσθέσεις στο ηλεκτρονικό σου ημερολόγιο και να εγγραφείς στο σχετικό newsletter για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις!

01

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Έναρξη Χρονιάς

Σαββατο, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2022. | 18:00

Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, πικ νικ και προβολή της ταινίας “portrait of a lady on fire”. Το πικ νικ θα ξεκινήσει στις 6 και η προβολή στις 8, στο Πάρκο Τσέπης της γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου. Κατά τη διάρκεια της ταινίας και του πικ νικ θα υπάρχει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της Ένωσης.

10

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Πεμπτη, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. |  19:30

Στην εποχή της αντιδημοκρατικής εκτροπής και του συντηρητισμού, τα τρανς αδέλφια μας στερούνται το δικαίωμα στη ζωή απλά και μόνο λόγω της έμφυλης ταυτότητας τους. Και φέτος, οργανώνουμε την δραση μας για την παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων, ώστε να θυμηθούμε τις αδερφές μας που χάθηκαν φέτος, μετατρέποντας την θλίψη μας σε οργή και διεκδικώντας καλύτερους όρους ζωής για την τρανς κοινότητα. Στην πρώτη μας ανοιχτή συνέλευση είναι ολ@ ευπρόσδεκτ@: συλλογικότητες, φοιτητικά σχήματα, ατομικότητες. Κουβεντιάζουμε και οργανώνουμε από κοινού την παρέμβασή μας στην πόλη εν όψει της 20ης Νοέμβρη.

11

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Would you stand by me?

Το φαινόμενο του bystander apathy

Παρασκευη, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 17:00 – 19:00

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με θέμα «Would you stand by me? Το φαινόμενο του bystander apathy».

Η επίδραση των παρευρισκομένων ή το σύνδρομο Genovese είναι ένα φαινόμενο κοινωνικής ψυχολογίας κατά το οποίο οι άνθρωποι παραμένουν απαθείς σε αναπάντεχα περιστατικά που συμβαίνουν μπροστά τους παρά προσπαθούν να βοηθήσουν. Πως μπορεί να συνδεθεί το φαινόμενο με έμφυλα περιστατικά βίας που πληθαίνουν γύρω μας; Πως η ενημέρωση για αυτό συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και έπειτα ενεργοποίηση μας στον δημόσιο χώρο;

Θα προηγηθεί μία σύντομη παρουσίαση – εισαγωγή στο θέμα από τον τομέα Σεμιναρίων και Συνεδρίων της ΦΥΛ.ΙΣ., μέσω της οποίας θα λάβουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα που θα μας δώσουν το έναυσμα να προχωρήσουμε σε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες, τις καταβολές του συνδρόμου, τις ηθικές πτυχές μίας bystander συμπεριφοράς και το ενδεχόμενο της σκιαγράφησης χαρακτηριστικών που οδηγούν σε αυτή.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά την Παρασκευή 11.11.22 και ώρα 17.00 στην έδρα μας και μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Απαραίτητη ώστε να καταφέρετε να συνδεθείτε είναι η προεγκατάσταση του προγράμματος Zoom.
Ανυπομονούμε να μαζευτούμε όλα μαζί για άλλη μία φορά, ώστε να ακούσουμε τις πάντα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σας επί του θέματος!

Το link για συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση:
https://us02web.zoom.us/j/81981201995?pwd=Q3llMitEVWErT2ZWSkpJTHR4ejBnQT09

Meeting ID: 819 8120 1995
Passcode: 169641

16

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Queering Academia: Safe spaces from universities to society

Τετάρτη, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 4pm GMT

Is academia a safe space for queer people?

This is an informal/experiential roundtable between queer students of various academic levels, where they will share their lived experiences as members of the academic community, and discuss whether their campuses and structures nurture queerness or hinder it.

How can be reclaimed as a safer space an affective space where our queer voices are heard and matter. Furthermore, the roundtable explores the intrinsic correlation between academia and
society through queer identity and how this osmosis can mould future queer.

This online event is organised by both EROSS@DCU (Dublin City University, Ireland) and PHYL.IS, the Student Union for Gender Equality (Aristotle University of Thessaloniki, Greece).

Speakers:

Ermis Christodoulou (he/him), MA student, ArtEZ University of Arts, The Netherlands and PhD candidate, AuTh, Greece

Matt Kennedy (he/him), PhD candidate, University College Dublin, Ireland

Billie Mitsikakos (he/him), DPhil candidate, Merton College, University of Oxford, United Kingdom

Angie Pantzartzidi (she/her), Phd candidate, AuTh, Greece

Myrto Tsil (they/them), Co-director, Feminist Autonomous Centre for Research, Greece

The discussion will be conducted in English.

The session will be recorded for archival purposes.

Link to participate:

https://dcu-ie.zoom.us/j/91494677183?pwd=bGNMNVo5UmV1NWdoNlFCZWQwcmtVUT09
ID: 91494677183
passcode: 131464

21

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οπτικές του φεμινισμού της κατάργησης στο φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Δευτέρα, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 19:00 | Facebook Live

Ο Τομέας Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων της ΦΥΛ.ΙΣ. , σε συνεργασία με το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο Έρευνας (FAC Research), σας καλούν με χαρά στη συζήτηση με τίτλο «Οπτικές του φεμινισμού της κατάργησης στο φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα».
Τα τελευταία τρία χρόνια, η έμφυλη βία έρχεται ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο της εγχώριας επικαιρότητας, δυναμιτίζοντας συζητήσεις που αφορούν την απονομή δικαιοσύνης. Εκφάνσεις της έμφυλης βίας, όπως η δολοφονία του Ζακ, οι συνεχείς γυναικοκτονίες, οι βιασμοί ενηλίκων και ανηλίκων από συντρόφους, αστυνομικούς, πελάτες και συγγενείς, οι συχνές τρανσφοβικές επιθέσεις, προδίδουν πόσο έντονα εμποτισμένη είναι η ελληνική κοινωνία με πατριαρχικές, σεξιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές αντιλήψεις.
Ποια πρέπει να είναι η θέση του φεμινιστικού κινήματος της χώρας απέναντι στον τρόπο που διαχειρίζεται η ελληνική δικαιοσύνη περιστατικά έμφυλης βίας; Πώς μπορούμε να αποδυναμώσουμε τις φωνές θεσμών και ΜΜΕ που επιμένουν πως η μόνη λύση απέναντι στην έμφυλη βία είναι η αυστηροποίηση του δικαίου; Πώς μπορεί το κίνημα να ενστερνιστεί τα προτάγματα του φεμινισμού της κατάργησης, αξιοποιώντας όμως ταυτόχρονα τον δικαιολογημένο θυμό του, που ενισχύεται με κάθε νέα είδηση που έρχεται στο προσκήνιο;
Η συζήτηση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Feminist Justice Project της ΦΥΛ.ΙΣ., θα διεξαχθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 19:00, με μετάδοση μέσω του Facebook Live. Τα μέλη της ΦΥΛ.ΙΣ. θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω Zoom, με σκοπό την πιο άμεση συμμετοχή στη συζήτηση. 

25

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ανοιχτή Συζήτηση για την Έμφυλη Βία

Παρασκευh, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 15:00 – 17:00 | Zoom

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά σε μια ακόμα ανοιχτή συζήτηση σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.Θ.Ι.), με θέμα:
“Έμφυλη Βία: Το δίκτυο προστασίας, οι υπηρεσίες και νέες προκλήσεις”
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος με σχετικές εισηγήσεις:
• Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης
• Στελέχη των Ξενώνων Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και του Κέντρου Κοινότητας και Κέντρου Ένταξης Μεταναστών
• Στελέχη του Ξενώνα Ε.Κ.Κ.Α.
• Στελέχη των Ξενώνων Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά την Παρασκευή 25/11/2022 και ώρα 15.00, στην έδρα της ένωσης, στο ισόγειο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. και μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απαραίτητη ώστε να καταφέρετε να συνδεθείτε είναι η προεγκατάσταση του προγράμματος Zoom.
Link συμμετοχής: https://us02web.zoom.us/j/87915069828…
Ανυπομονούμε να μαζευτούμε όλα μαζί για άλλη μία φορά, ώστε να ακούσουμε τις πάντα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σας επί του θέματος!

26

ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Έμφυλα στερεότυπα και tango

Σαββατο, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 20:00 – 22:00 | Studio 29Α

Συνεχίζοντας τον κύκλο συζητήσεων που ξεκίνησε το Καλοκαίρι και ξεκινώντας από τις θεματικές που αναδύθηκαν στην πρώτη κοινή συζήτηση της ΦΥΛ.ΙΣ. με το Studio 29A, θα προσεγγίσουμε και πάλι το tango από μια έμφυλη οπτική. Κύριοι άξονες της συζήτησης θα είναι οι έμφυλοι ρόλοι και οι τρόποι που αυτοί επιδρούν κατά τη διάρκεια του χορού αλλά και στην κοινότητα, η σημασία του να βάζουμε όρια αλλά και η διαχείριση μιας ενδεχόμενης απόρριψης στο tango. Στόχος είναι να δοθεί το έναυσμα και ο ασφαλής χώρος σε όλα τα άτομα, ώστε να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από ζητήματα που μας προβληματίζουν και μας καταπιέζουν.
Σας περιμένουμε όλες, όλους και όλα το Σάββατο, 26/11/22 στο Studio 29A.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί 20.00-22.00. 

11

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2022. | 10:30 – 15:00 

Πολύχρωμες Κυριακές

στο ΚΘΒΕ

«Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες»

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ελεύθερη είσοδος

Το ΚΘΒΕ οργανώνει έναν κύκλο παράλληλων δράσεων, με στόχο τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο, γύρω από ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τον Δεκέμβριο του 2022, με εκκίνηση από τα έργα του καλλιτεχνικού ρεπερτορίου, ανοίγουμε μια δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ταυτότητες και τα διαφορετικά μοντέλα σύγχρονων οικογενειών.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων, με τίτλο «Ταυτότητα Φύλου & Πολύχρωμες Οικογένειες», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Με αφορμή δύο έργα του καλλιτεχνικού ρεπερτορίου του ΚΘΒΕ (Πράγα του Javier de Dios και Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του, του Γιώργου Καπουτζίδη) οι εκδηλώσεις της ημέρας θα προσανατολιστούν στην ταυτότητα φύλου, στις σύγχρονες μορφές οικογένειας, καθώς και στις αντιστάσεις, που προβάλει η κοινωνία στην αποδοχή και τη θεσμοθέτηση ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το πρωί, με βιωματικό εργαστήριο για επαγγελματίες της εκπαίδευσης, το όποιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας του ΚΘΒΕ με την κοινωνική, μη κυβερνητική οργάνωση ΑΡΣΙΣ.

Θα ακολουθήσει εισήγηση από την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Μένη Κανατσούλη, που θα προσανατολιστεί σε ζητήματα φύλου στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Η εισήγηση θα συνοδευτεί από αναγνώσεις λογοτεχνικών αποσπασμάτων από την Αίγλη Κατσίκη, ηθοποιό του ΚΘΒΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ημέρας, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 με 8 ετών, προσανατολισμένο στις έμφυλες διαφορές, με αφορμή το παιδικό βιβλίο της Στέργιας Κάββαλου, Η ντουλάπα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Πολύχρωμες οικογένειες: από το θεσμικό έλλειμα στην κοινωνική πραγματικότητα», κατά την οποία θα τεθούν ζητήματα βασικών εννοιών, νομικού πλαισίου αλλά και κοινωνιοψυχολογικής προσέγγισης του θέματος. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος οι: Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευαγγελία Φίγγου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Γιάννης Τομάζος, μέλη της συλλογικότητας ΦΥΛ.ΙΣ. του ΑΠΘ, καθώς και εκπρόσωποι του Πολύχρωμου Σχολείου.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα κλείσουν με επιμορφωτικό εργαστήριο για ενήλικες, που θα συντονίσουν εκπρόσωποι του Πολύχρωμου Σχολείου.

Subscribe for Event Updates

Αν θέλεις να μας ακολουθήσεις,

θα μας βρεις εδώ: