Events

Αρχείο εκδηλώσεων, συζητήσεων & σεμιναρίων.

08

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Pop- A Don’t Preach: Αναπαραστάσεις Σεξουαλικότητας στην Pop Κουλτούρα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 16:00 | ΖΟΟΜ

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά σε νέα ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Pop- A Don’t Preach: Αναπαραστάσεις Σεξουαλικότητας στην Pop Κουλτούρα».
Θα προηγηθεί μία σύντομη παρουσίαση – εισαγωγή στο θέμα από τον τομέα Σεμιναρίων και Συνεδρίων της ΦΥΛ.ΙΣ., μέσω της οποίας θα λάβουμε τους θεματικούς άξονες- ερεθίσματα ώστε να προχωρήσουμε σε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Κεντρικές εστιάσεις θα αποτελέσουν οι ταυτολογίες αναπαραστάσεων σεξουαλικότητας σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων χρόνων καθώς και μία σύντομη αναδρομική οπτική πάνω στην έκφραση της στην στιχουρχική, την ενδυματολογία & την φιλμογραφία της διεθνούς ποπ μουσικής σκηνής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά το Σάββατο 8 Απριλίου και ώρα 16:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απαραίτητη ώστε να καταφέρετε να συνδεθείτε είναι η προεγκατάσταση του προγράμματος Zoom.
Ανυπομονούμε να μαζευτούμε όλα μαζί για άλλη μία φορά, ώστε να ακούσουμε τις πάντα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σας επί του θέματος!
Το link για συμμετοχή στην συζήτηση:
https://us02web.zoom.us/j/81624005505…

18

ΜΑΡΤΙΟΥ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΙΚΝΙΚ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ | 12:00 – 14:00 | ΓΡΑΣΙΔΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

Με οδηγό την στόχευση του να υπάρχει μία πολυποίκιλη πλαισίωση των δράσεων και των εκδηλώσεών μας, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά στο πρώτο φεμινιστικό πικ νικ για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος! Ο Τομέας Σεμιναρίων και Συνεδρίων οργανώνει μία υπαίθρια συνάντηση, ανοιχτή για μέλη και μη-μέλη, όπου θα γευματίσουμε παρέα από φαγώσιμα που το καθένα μας θα προσφέρει. Επειδή, όμως, θέλουμε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», στο πλαίσιο της συνάντησής μας θα διεξαχθεί μία συζήτηση κατά τους τύπους μίας στρογγυλής τραπέζης, με κεντρικό θεματικό άξονα την φεμινιστική αλληλεγγύη!
Σε μία περίοδο όπου η πραγματικότητα επιβεβαιώνει συνεχώς την σκέψη πως το ένα άτομο οφείλει να συντρέχει το άλλο, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουμε την σημασία, τις προεκτάσεις και τις πρακτικές της φεμινιστικής αλληλεγγύης, καθώς και να εφευρίσκουμε ολοένα και περισσότερους τρόπους ηθικής ή και έμπρακτης συμπαράστασης. Είναι επιλογή του Τομέα Σεμιναρίων και Συνεδρίων να μην προετοιμάσει αυτήν την φορά εισηγήσεις και παρουσιάσεις, αλλά να αφήσει τη ροή της συζήτησης και τις παρεμβάσεις όλων των παρευρισκομένων να αναδείξει τα επιμέρους θέματα γύρω από την φεμινιστική αλληλεγγύη που θα συζητήσουμε. Γι’ αυτό, σε ενθαρρύνουμε για την ενεργό συμμετοχή σου και την εισφορά σου σε ιδέες, παρατηρήσεις και κάθε είδους σκέψεις.
Το πικ νικ θα λάβει χώρα το Σάββατο, 18 Μαρτίου, και ώρα από 12:00 έως και 14:00 το μεσημέρι. Θα μαζευτούμε στην πρασιά (γρασίδια) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα ξεκινήσουμε με το μοίρασμα φαγητού και ποτού. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να φέρεις τα ατομικά σου σκεύη (ποτήρι, πιάτο, μαχαιροπίρουνο), για την καλύτερη εξυπηρέτησή σου. Σε περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία!

05

ΜΑΡΤΙΟΥ

Ανοιχτή Συζήτηση πάνω στην Έμφυλη Βία

ΚΥΡΙΑΚΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ | 20:30 – 23:30 | ΘΕΑΤΡΟ Τ

Η ομάδα θεάτρου Ηex Theatre Group και η ΦΥΛ.ΙΣ. σας προσκαλούν σε ανοιχτή συζήτηση πάνω στην έμφυλη βία, με αφορμή την παράσταση “Μάγισσες: Αυτή η ιστορία (δεν) είναι δική μας”.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ανοιχτές συζητήσεις την Κυριακή 12/02/23 αλλά και την Κυριακή 05/03/23 και ώρα 20.30 (μετά από την παράσταση) στο Θέατρο Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16). Οι συζητήσεις θα είναι ανοιχτές για όλα τα άτομα.
Τα οξυμένα περιστατικά έμφυλης βίας, οι γυναικοκτονίες, οι αυξανόμενες καταγγελίες για βιασμό αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα. Μέσα από τη συζήτηση θα μας δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουμε τους τρόπους που η παράσταση προσεγγίζει (άμεσα και έμμεσα) τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουμε να τα εξετάσουμε από μια ψυχοκοινωνική και νομική σκοπιά.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε όλες και όλα να μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα.
Σας περιμένουμε όλα! 

17

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Bring your own poem vol.02

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ | 15:00 – 17:00 | ΕΔΡΑ

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ) σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά σε ένα δεύτερο event συλλογικής ανάγνωσης φεμινιστικής ποίησης. Στην πρώτη μας συνάντηση για τον ίδιον σκοπό καταφέραμε να νιώσουμε όλα μας βολικά και να μοιραστούμε σκέψεις, παρατηρήσεις και σχόλια για όλα τα ποιήματα που ανεγνώσθησαν, και πράγματι, το αποτέλεσμα ήταν εξόχως δημιουργικό και γεμάτο με συγκινήσεις.
Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να προγραμματίσουμε μία δεύτερη συνάντηση, για μία περισσότερο ολοκληρωμένη εμπειρία. Όπως και την προηγούμενη φορά, το κάθε άτομο θα μπορεί να μοιραστεί σε όλα τα παρευρισκόμενα τα αγαπημένα του ποιήματα με φεμινιστικές αναφορές και προσανατολισμό ή ακόμα και προσωπικά του δημιουργήματα! Διαβάζουμε χωρίς ντροπή, άγχος και συστολές, εάν, εξάλλου, ένα ποίημα κατάφερε να σε συγκινήσει, αυτό σημαίνει ότι έχει συγκινήσει και μύριες άλλες παρόμοιες συνειδήσεις και ψυχοσυνθέσεις.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φεμινιστική ποίηση, ελληνική και ξένη, δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όσο θα έπρεπε, και σε τούτο ακριβώς το πρόβλημα απαντά το event που διοργανώνουμε. Βρίσκουμε σε απειράριθμα ποιητικά καλλιτεχνήματα ολόκληρο τον κόσμο των θηλυκοτήτων σε σπουδαία και λυρική αναπαράσταση και μπορούμε να τον συναισθανθούμε καλύτερα με πολλά εργαλεία: με την ωμή πραγματικότητα αποτυπωμένη σε μερικούς στίχους, με μεταφορές, παραλληλισμούς, εικόνες, με οξύμωρα και με άλλα πόσα!
Η ανάγνωση των ποιημάτων θα λάβει χώρα την Παρασκευή17/02/2023 και ώρα 15:00, στην έδρα του σωματείου μας, στην αίθουσα 1 (ισόγειο) του πανεπιστημιακού ιδρύματος «Πύργος Παιδαγωγικού». Θα έχουμε ένα ολόκληρο δίωρο στη διάθεσή μας να διαβάσουμε όλα τα ποιήματα που θα μαζέψουμε συλλογικά! Σε περιμένουμε με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία!

29

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Mission Abort |

Σεμινάριο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 12:00 – 17:00 |

Ο Τομέας Σεμιναρίων και Συνεδρίων διοργανώνει το πρώτο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σεμινάριο, με κεντρικό θεματικό άξονα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, στις 29/01/2023, ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00- 17.00. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν σύγχρονες πτυχές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και να προσεγγισθούν οι αξιώσεις που πηγάζουν από αυτά μέσα από μία πολυεστιακή και διαθεματική ματιά. Τι απεφάνθη ακριβώς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το δικαίωμα στην άμβλωση; Ποια είναι τα εμπόδια του νόμου και της κοινωνίας έναντι στην αναπαραγωγή των τρανς ατόμων και πώς συμπεριλαμβάνεται η αναπηρία στον διάλογο για αυτήν; Αυτά είναι λίγα από τα θέματα που θα θιχθούν στο σεμινάριο, πάντοτε εμπεριστατωμένα και με υπευθυνότητα.
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο επιμέρους θεματικές:
Α’ Θεματική 12.00- 14.00 μμ.
I. Θα ξεκινήσουμε με την πρώτη θεματική με τίτλο «Η άμβλωση εν έτει 2023», στο πλαίσιο της οποίας θα λάβουν χώρα οι εξής εισηγήσεις:
Α. «Η αποσυνταγματοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση: μία αναπαραγωγική πρωτοβουλία-παράδειγμα προς αποφυγή!» του Ορφέα-Αναστάσιου Παπαδόπουλου.
Β. «Ζητήματα ηθικής γύρω από την άμβλωση» της Ειρήνης Ασλανίδου.
Γ. «Ο κοινωνικός στιγματισμός γύρω από της αναπαραγωγή ή την μη αναπαραγωγή» της Ελένης Ταξίδου.
Β’ Θεματική 15.00- 17.00 μμ.
II. Εν συνεχεία, θα περάσουμε στην δεύτερη θεματική με τίτλο «Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα δεύτερης και τρίτης γενιάς», στο πλαίσιο της οποίας θα λάβουν χώρα οι εξής εισηγήσεις:
Α. «Beyond the Binary: Τρανς άτομα και αναπαραγωγική δικαιοσύνη» της Ρέας Νίτσα.
Β. «Το δικαίωμα στην ασφαλή γέννα και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» του Άγγελου Παπαθανασίου.
Γ. «Τα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίας αναπαραγωγικής περίθαλψης: Η περίπτωση των ατόμων με αναπηρία» της Χρύσας Παπανικολάου.
Για τη συμμετοχή σου στο σεμινάριο θα πρέπει να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα. Το σεμινάριο είναι περιορισμένης συμμετοχής, είκοσι (20) ατόμων, ώστε να υπάρχει αμεσότητα στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή εντυπώσεων, απόψεων και παρατηρήσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη της Ένωσής μας. Τέλος, σε όσα συμμετέχοντα το επιθυμούν θα μοιραστούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Όποιο συμμετέχον άτομο δεν μπορέσει εν τέλει να παρακολουθήσει το σεμινάριο παρακαλείτε να ενημερώσει εγκαίρως, στέλνοντας email στο seminars.phylis@gmail.com, ώστε να καλυφθεί η θέση του από άλλο ενδιαφερόμενο άτομο.
ΕΔΩ βρίσκετε την φόρμα για τις αιτήσεις:

20

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Bring your own poem

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | 15:00 – 17:00 | ΕΔΡΑ

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ) σας προσκαλεί στην πρώτη για το έτος του 2023 εκδήλωση. Για την πρώτη δράση του, ο Τομέας Σεμιναρίων και Συνεδρίων οργανώνει ένα event συλλογικής ανάγνωσης, όπου το κάθε άτομο θα μπορεί να μοιραστεί σε όλα τα παρευρισκόμενα τα αγαπημένα του ποιήματα με φεμινιστικές αναφορές και προσανατολισμό ή ακόμα και προσωπικά του δημιουργήματα! Διαβάζουμε χωρίς ντροπή, άγχος και συστολές. Eάν, εξάλλου, ένα ποίημα κατάφερε να σε συγκινήσει, αυτό σημαίνει ότι έχει συγκινήσει και μύριες άλλες παρόμοιες συνειδήσεις και ψυχοσυνθέσεις.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φεμινιστική ποίηση, ελληνική και ξένη, δεν είναι τόσο διαδεδομένη, όσο θα έπρεπε, και σε τούτο ακριβώς το πρόβλημα απαντά το event που διοργανώνουμε. Bρίσκουμε σε απειράριθμα ποιητικά καλλιτεχνήματα ολόκληρο τον κόσμο των θηλυκοτήτων σε σπουδαία και λυρική αναπαράσταση και μπορούμε να τον συναισθανθούμε καλύτερα με πολλά εργαλεία: με την ωμή πραγματικότητα αποτυπωμένη σε μερικούς στίχους, με μεταφορές, παραλληλισμούς, εικόνες, με οξύμωρα και με άλλα πόσα!
Η ανάγνωση των ποιημάτων θα λάβει χώρα την 20.01.2023, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 15:00, στην έδρα του σωματείου μας, στην αίθουσα 1 (ισόγειο) του πανεπιστημιακού ιδρύματος «Πύργος Παιδαγωγικού». Θα έχουμε ένα ολόκληρο δίωρο στη διάθεσή μας να διαβάσουμε όλα τα ποιήματα που θα μαζέψουμε συλλογικά. Mετά την εκδήλωση σε περιμένουμε για να γνωριστούμε και να κόψουμε την καθιερωμένη πλέον φυλική βασιλόπιτα, από τις 17:00 μέχρι και τις 19:00! Σε περιμένουμε με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία!

Αν θέλεις να μας ακολουθήσεις,

θα μας βρεις εδώ: